Το Ιστορικό της Φιλαρμονικής

   DFP Το 1936 οι Νικόλαος Γουρούβας, Κωνσταντίνος Γιαννούδας ,Απόστολος Τσικαμπάκας,έβαλαν τον θεμέλιο λίθο για να χτιστεί η Φιλαρμονική Πεντάπολης. Ξεκίνησαν την προσπάθεια αυτή έχοντας την συμπαράσταση του δραστήριου και αείμνηστου κοινοτάρχη Φωτίου Ζυμπερδίκα και πραγματοποιούν την αγορά οργάνων και την πρόσληψη ως πρώτου αρχιμουσικού του ικανότατου Χρήστου Σταματίου. Η Φιλαρμονική πραγματοποιεί την πρώτη της εμφάνισης με τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα το 1939. Τα χρόνια της βουλγαρικής κατοχής η προσπάθεια αυτή σταματάει και τα όργανα αρπάζονται από τους βουλγάρους κατακτητές χωρίς να επιστραφούν ποτέ. Το 1947 το θέμα αναθερμαίνεται από τον πρόεδρο Παναγιώτη Αναγνώστου και το 1950 υπό προεδρίας Βασιλείου Γρένδα και στην συνέχεια Πολυχρόνη Γουγούση πραγματοποιείται σύμβαση αγοράς 28 οργάνων τα οποία παραλαμβάνονται από τον κοινοτάρχη Λιθάρη Χριστόδουλο, αγοράζονται άλλα 8 και στην συνέχεια άλλα 17 υπό προεδρίας Δημητρίου Κώτσιου και με τις δωρεές που πραγματοποιούν φιλόμουσοι φτάνουν σύνολο τα 48 όργανα πλην των κρουστών.

Το έτος 1950 ξαναπροσλαμβάνεται ως αρχιμουσικός ο Χρήστος Σταματίου ο οποίος διορίζεται στο δημόσιο σαν καθηγητής το 1951 και την θέση του αναλαμβάνει ο Αστέριος Σαμανλής για ενάμιση χρόνο. Στην συνέχεια προσλαμβάνεται ο Κωνσταντίνος Γιαλαμόγλου μέχρι το 1958 και αντικαθίσταται το ίδιο έτος από τον Δραμινό αρχιμουσικό Αθανάσιο Ναουμίδη μέχρι το έτος 1960 όπου την φιλαρμονική αναλαμβάνει εκ νέου ο Κωνσταντίνος Γιαλαμόγλου . Το 1969 τα ηνία της φιλαρμονικής παίρνει ο ικανότατος πενταπολίτης αρχιμουσικός Μπαρμπαλιός Δημήτριος ο οποίος ανέβασε και ανέδειξε την Πεντάπολη μέσω της Φιλαρμονικής σε όλο τον Νομό Σερρών και έξω απ’ αυτόν με εκδηλώσεις καθώς και με την συμμετοχή της Φιλαρμονικής στο καρναβάλι της Ξάνθης.

Το 1991 αναλαμβάνει αρχιμουσικός ο απόστρατος στρατιωτικός Σταύρος Έλενας που κρατάει τα ηνία της Φιλαρμονικής η οποία τα τελευταία χρόνια αρχίζει η παρακμή της και διαλύεται προσωρινά αφού στην εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου 2000 στην Πεντάπολη πραγματοποιείται η μαθητική παρέλαση μετά από 64 χρόνια χωρίς την παρουσία της Φιλαρμονικής. Αμέσως δραστηριοποιούνται οι παλιοί μαθητές οι οποίοι είναι αποφασισμένοι να μην αφήσουν να σβήσει αυτό το στολίδι της Πεντάπολης. Όντως γίνεται επανασύσταση με πρωτοβουλία των παλιών μαθητών και αρχιμουσικός αναλαμβάνει και πάλι ο Σταύρος Έλενας μέχρι τον Ιανουάριο του 2001.

Τον Ιανουάριο του 2001 αναλαμβάνει αρχιμουσικός της Φιλαρμονική ένας παλιός της μαθητής ο Καρατζιάς Ιωάννης και ανασυγκροτεί όλα τα τμήματα της εκ νέου . Το Πάσχα του 2001 η Φιλαρμονική Πεντάπολης ανακηρύσσει ως επίτιμο αρχιμουσικό τον Μπαρμπαλιό Δημήτριο ο οποίος συμπαραστέκεται από την θέση του συμβούλου αυτή την φορά στα «παιδιά του». Την ίδια χρονιά η Φιλαρμονική συμμετέχει στις πολιτιστικές εκδηλώσεις του δήμου Εμμανουήλ Παππά που γίνονται στο κινηματοθέατρο << ΑΣΤΕΡΙΑ>> και αποσπά άριστες κριτικές για την συμμετοχή της παράλληλα πραγματοποιεί λιτανείες και συμμετέχει σε πολλές εκδηλώσεις στα όρια του δήμου.

Το έτος 2002 πέρα από τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις η Φιλαρμονική δίνει μια μεγαλειώδη συναυλία μετά από 20 χρόνια την Κυριακή του Πάσχα στην πλατεία της Πεντάπολης ψυχαγωγώντας του δημότες και ετεροδημότες της Πεντάπολης με ελαφρολαϊκό και λαϊκό πρόγραμμα. Στο τέλος της ίδιας χρονιάς συμμετέχει στηντελετή έναρξης του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος κολύμβησης που γίνετε στο κλειστό κολυμβητήριο των Σερρών. Την επόμενη χρονιά το 2003 στην Φιλαρμονική συμπεριλαμβάνονται νέοι μουσικοί από το φυτώριο της και το δυναμικό φτάνει τα πενήντα μέλη. Την χρονιά αυτή αναζητείται η συμμετοχή σε κάτι πιο δυναμικό και πιο μεγάλο, όντως η Φιλαρμονική Πεντάπολης συμμετέχει για πρώτη φορά στην ιστορία της στο 3ο πανελλήνιο φεστιβάλ φιλαρμονικών στην Θεσσαλονίκη και ξεχωρίζει από τις άλλες φιλαρμονικές με την άριστη εκτέλεση του ρεπερτορίου της αποσπώντας τα κολακευτικά σχόλια της προέδρου του συνδέσμου φιλαρμονικών Ελλάδος κυρίας Τζάτζου Ξένιας και του προέδρου του συλλόγου κερκυραίων Θεσσαλονίκης « οι Φαίακες ».

Το 2004 η Φιλαρμονική πραγματοποιεί καλοκαιρινές συναυλίες στα Δημοτικά Διαμερίσματα του Δήμου και στο τέλος του καλοκαιριού συμμετέχει στις εκδηλώσεις του Δήμου Ροδολίβους «ΟΡΦΙΚΟΙ ΑΝΤΙΛΑΛΟΙ» και ξεχωρίζει με την εμφάνιση και την άψογη εκτέλεση του προγράμματος της. Το 2005 οργανώνεται μέσα στην Φιλαρμονική τζαζμπάντα με την ονομασία AMADEUS BRASSBAND που αποτελείται από τους: Καρατζιά Ιωάννη (αρχιμουσικό- αλτικόρνο) Ιωαννίδη Γεώργιο ( 1η τρομπέτα) Νάσκο Στέλιο (2η τρομπέτα) Λασπά Θανάση (3η τρομπέτα) Ράπτη Θανάση ( εμφόνιο) και Γιαπή Χρήστο (μπάσσο). Η τζαζ μπάντα κάνει το ντεμπούτο της τον Ιανουάριο του ίδιου έτους στο κατάμεστο Πνευματικό κέντρο της Πεντάπολης και ξεσηκώνει το κοινό που βρίσκεται στην αίθουσα. Στην πορεία όλων αυτών των χρόνων συμμετέχει σε πολλές εκδηλώσεις όπως το « αντάμωμα των πενταπολιτών» σε εκδηλώσεις του Πολιτιστικού Συλλόγου Πεντάπολης κ.α και ξεχωρίζει πάντα με την εμφάνιση της. Τα επόμενα χρόνια η Φιλαρμονική εμπλουτίζεται με μαθητές από όλα τα Δημοτικά Διαμερίσματα του Δήμου Εμμ Παππά που μαθαίνουν τα μυστικά της μουσικής και των χάλκινων πνευστών και φτάνει το έτος 2008 να έχει 60 μαθητές και μουσικούς στα μουσικά τμήματα της.

Με πρωτοβουλία του Τοπικού Συμβουλίου Πεντάποληςτο 2008 συστήνεται 5 μελής επιτροπή αποτελούμενη από τους Αναγνώστου Διαμαντή, Γιάντσιο Χρήστο, Λασπά Αναστάσιο, Λιθαρή Σάββα , Παπαγεωργίου Απόστολο και την συμμετοχή του αρχιμουσικού Καρατζιά Ιωάννη που αποστολή της είναι να οργανώσει την Φιλαρμονική σαν Νομική οντότητα και να ετοιμάσει καταστατικό και κανονισμό λειτουργία αυτής. Την επόμενη χρονιά οργανώνεται μέσα στο κτίριο της Φιλαρμονικής μουσική δανειστική βιβλιοθήκη για τους μουσικούς και τους μαθητές καθώς και μουσειακός χώρος που περιέχει προσωπικά αντικείμενα αρχιμουσικών, σπάνιες χειρόγραφες παρτιτούρες και άλλα τέτοια αντικείμενα. Από το 2001 που είναι πλέον υπο την αιγίδα του Δήμου Εμμ Παππά πραγματοποιείται αγορά 13 οργάνων και την επόμενη χρονιά άλλων 6 και γίνεται εν μέρει αντικατάσταση των οργάνων της για να φτάσει το 2009 να έχει με την σταδιακή αγορά και άλλων πνευστών οργάνων καθώς και μιας ντράμς να αριθμεί 60 και πλέον πνευστά όργανα και κρουστά . Η Φιλαρμονική Πενταπόλεως πρωταγωνιστεί και συνεχίζει την πορεία της έχοντας ως κινητήρια δύναμη την αγάπη του κόσμου και το μεράκι των μελών που την απαρτίζουν.