Η Δομή

Η Φιλαρμονική Πεντάπολης  από  την ίδρυση της το 1936 μέχρι και σήμερα έχει κατά κανόνα  τρία τμήματα στα οποία μαθαίνουν μουσική οι μαθητές  της.

Την όλη ευθύνη για την διδασκαλία  σε όλα τα τμήματα  έχει ο Αρχιμουσικός  ο οποίος οφείλει να καθοδηγήσει και να ετοιμάσει  μαθητές  και  μουσικούς ώστε  να  είναι σωστά καταρτισμένοι πάνω στην μουσική και στα όργανα.

Της Φιλαρμονικής ηγείται ο Αρχιμουσικός  που είναι υπεύθυνος για την εύρυθμη λειτουργία των τμημάτων την  εμφάνιση της, για το ρεπερτόριο, τις πρόβες και την επιλογή των κομματιών και προγραμμάτων.

Τμήμα Θεωρίας

Στο Τμήμα της Θεωρίας  οι μαθητές φοιτούν  ένα σχολικό έτος.
Στο τμήμα αυτό  οι νέοι και επίδοξοι μουσικοί μαθαίνουν  την βασική θεωρία της μουσικής διαβάζουν ασκήσεις και έρχονται σε επαφή με  τα όργανα της Φιλαρμονικής  χάλκινα και ξύλινα πνευστά ή και κρουστά.
Στο τέλος της θεωρίας  παίρνουν κάποιο πνευστό όργανο με το οποίο θα συνεχίσουν την εξάσκηση τους πάνω στην μουσική.
Δείτε Περισσότερα

Στο Τμήμα των Οργάνων  ο δόκιμος  πλέον  μουσικός  μαθαίνει  να  παίζει το πνευστό όργανο  που  έχει  πάρει  και  διαβάζει  ένα  συγκεκριμένο αριθμό από  ασκήσεις  που σκοπό έχουν να τον  εξασκήσουν   και να του δώσουν τις γνώσεις που θα του χρειαστούν ώστε να προχωρήσει στο επόμενο τμήμα.

Δείτε Περισσότερα

Τμήμα των Οργάνων

Τμήμα της Μπάντας

Το Τμήμα της Μπάντας στο ανώτερο αυτό τμήμα  της Φιλαρμονικής  συμπεριλαμβάνονται  μουσικοί οι οποίοι έχουν περάσει με επιτυχία τα προηγούμενα τμήματα  της  θεωρίας  και των οργάνων και είναι έτοιμοι να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις που πραγματοποιεί η  Φιλαρμονική είτε  αυτές είναι τακτικές  ή έκτακτες.

Στο τμήμα της Μπάντας υπάρχουν 9  οικογένειες  οργάνων  που  είναι οι εξής :

  1. Τρομπέτες
  2. Φλικόρνα
  3. Κλαρινέτα
  4. Φλάουτα
  5. Τζένις
  6. Σαξόφωνα
  7. Αλτικόρνα
  8. Εμφόνια
  9. Μπάσσα
  10. Κρουστά

Το όλο σύνολο συμπληρώνει  η Ραβδούχος και οι Σημαιοφόρες.

Δείτε Περισσότερα